![](http://qvesarum.se/cdn/shop/files/image_-_2024-03-05T083227.038.jpg?v=1709623963&width=540)
Ett traditionellt skurgolv är både vackert och doftar underbart. Dessutom ger det en mjuk och obeskrivligt skön känsla att gå på. Till såpskurning av trägolv med Qvesarums Linoljesåpa behövs kallt, eller en aning ljummet, vatten och en skurborste på skaft. Olika träslag reagerar olika på skurning, grangolv blir ljusa medan furugolv blir något mörkare än ett grangolv. I många gamla museibyggnader såpskuras golven i de kulturhistoriska miljöerna en till två gångar om året – fastän de används dagligen. I övrigt räcker det med att dammsuga och att våttorka med såpvatten.
Det här behöver du:
1 Linoljesåpa
2. 10-liters hink
3. Skurlevang (skurborste på skaft)
4. Skurborste
5. Skurtrasa
Såpskurning steg för steg:
1. Dammsug trägolvet noga innan du börjar skurprocessen.
2. Blöt golvet med kallt vatten, förslagsvis några bräder i taget.
OBS! Använd alltid kallt eller en aning ljummet vatten! Varmt vatten gör att träfibrerna kan resa sig och gör golvet grått.
3. Fyll en tioliters hink full med kallt eller ljummet vatten och blanda i 2-3 dl Qvesarums Linoljesåpa i hinken. Vid skurning av ett extremt torrt trägolv rekommenderar vi dubbla mängden såpa för att du ska få ett bra resultat.
4. Skura i brädernas längdriktning och några bräder i taget med en skurborste på skaft. Vid kraftiga smutsfläckar lägg en klick koncentrerad linoljesåpa direkt på borsten och arbeta in på den smutsade ytan. Lägg dock aldrig såpa direkt på torrt trä, det kan ge gula fläckar.
5. Skölj/torka av golvet med kallt vatten efteråt.
6. Torka upp vattnet med en skurtrasa. Känns golvet för fett när det har torkat så kan man skura golvet med kallt vatten igen. Det kan vara bra att skura det nylagda eller framtagna golvet några gånger innan användning av rummet. Effekten påskyndas om du ta den dubbla mängden linoljesåpa d.v.s. 5 dl såpa i 10 l vatten.
Underhåll av ett skurgolv
Tvätta golven, speciellt trärena skurgolv bör bara skuras och tvättas med linoljesåpa. Till en hink skurvatten för regelbunden städning av golven räcker c:a 2 msk linoljesåpa i en hink med 10 liter kallt eller ljummet vatten.
Frågor & svar om såpskurat trägolv
En traditionell oljesåpa, exempelvis en linoljesåpa, är ett utmärkt val för dig som vill såpskura ditt trägolv. Det är både hållbart och ger bra rengöringsförmåga. Välj med fördel en linolja som är tillverkad i Sverige. En linolja är fördelaktig eftersom den är biologiskt nedbrytbar och har en mild doft. Kom ihåg att regelbunden rengöring och underhåll är nyckeln till att bevara trägolvens skönhet och livslängd.
Det spelar ingen roll om du behandlar ett helt nytt eller ett väldigt gammalt trägolv. Oljesåpa fungerar lika bra oavsett ålder. Faktum är att oljesåpa ofta är att föredra för ett äldre trägolv eftersom det är skonsamt mot träet, återfuktar och hjälper till att bevara golvets patina då gamla trägolv kan vara mer ömtåliga än nyare golv.
Det finns ett antal tecken eller indikationer som kan hjälpa dig att avgöra om det är dags att såpskura ditt trägolv:
- Först och främst – smuts och fläckar. Om ditt trägolv börjar visa tydliga tecken på smuts, eller fläckar, som du inte får bort när du dammsugar eller torkar av golvet, kan det vara en god idé att göra en noggrannare rengöring och behandling med såpa.
- Golvytans utseende – om ytan på golvet börjar se tråkig eller matt ut kan det tyda på att damm eller smuts har fastnat. Då kan en oljesåpa hjälpa till att få fram golvets naturliga glans, lyster och karaktär.
- Tänk på att regelbundet underhåll är det bästa. För att ge ditt golv de bästa förutsättningarna bör du ha en regelbunden underhållsrutin. Fördelen med ett såpskurat golv är att denna process underlättas avsevärt enligt tidigare beskrivna anledningar.