Det är en blåsig och rätt kylig förmiddag i mitten av november.
I matsalen på Gastro Gaspari finputsar byggjobbarna på de sista detaljerna. Det är visserligen ett par dagar kvar till den officiella öppningen, men redan samma kväll har Mathias och Hanna ordnat en smygpremiär.
En sittning för 20 personer, avslöjar Hanna Madsen.
I köket har köksmästaren Mikael Feuk just börjat förbereda kvällens meny. På den rostfria arbetsbänken ligger grönsaker och rotfrukter från lokala producenter. I varmluftsugnen står en stor ugnsform med silverlök.
Vi slår oss ner i den lilla gruppen loungefåtöljer vid baren. Med Hannas och Mathias hjälp backar vi bandet ungefär 1,5 år. Det var vid den tiden som idén med en ambitiös krog i en lyxig, hemtrevlig miljö föddes i entreprenören Mathias Grönbergs huvud.
Gammal smedja
Sedan tidigare drev Mathias Gaspari Lodge, ett gemytligt Bed & Breakfast i byn. Verksamheten rullade på bra, och som den rastlösa entreprenör han är kände Mathias att det var hög tid för ett nytt projekt.
– Jag höll på att klippa gräset utanför lodgen när Hanna gick förbi med barnvagnen. Vi är grannar sedan tidigare och jag fick ett infall, stoppade gräsklipparen och frågade om vi skulle starta krog ihop. En och en halv timme senare var vi kompanjoner
Intill lodgen låg en gammal smedja som en gång i tiden använts för tillverkning av hästskor till den svenska armén. Den charmiga byggnaden, som även tjänat som stall åt grannskapets hästar, hade helt rätt förutsättningar för att bli en hemtrevlig mötesplats, tänkte Mathias, som sedan flytten till Flyinge tolv år tidigare renoverat flera gamla fastigheter i byn. Att starta en krog där såg han som en naturlig fortsättning på det lokala engagemanget.
– Tanken är att det här ska bli en mötesplats, både för oss som bor här och folk som kommer på besök. Flyinge lockar inte minst många hästmänniskor, nu behöver de inte längre åka till Lund för att äta riktigt god mat
VM-guld och OS-Silver
Mathias och Hannas ambitioner är höga. Drömmen är att Gastro Gaspari en dag ska föräras en stjärna i Guide Michelin
– Det är en dröm som vi livnär, att vi en dag ska bli så pass framgångsrika och duktiga att vi gör oss förtjänta av en stjärna. Vi har verktygen och ambitionen, säger Hanna.
Gastro Gasparis köksmästare heter Mikael Feuk. Mikael är medlem i det skånska kocklaget, Team Kulinar, och har både VM-guld och OS-silver på meritlistan.
Menyn är inspirerad av det nynordiska köket, förklarar han
– Det innebär bland annat att vi använder oss av säsongsbetonade råvaror – med smaker som följer årstiderna – och mycket närproducerat.
All dryck har valts ut med stor omsorg. Dels för att skapa ett unikt och personligt sortiment, men också för att få en bredd som passar alla olika smaklökar och plånböcker, förklarar Mathias Grönberg.
Inspiration från Qvesarum
En annan viktig del för att lyckas nå de högt satta målen är miljön och atmosfären. De vackra omgivningarna naturligtvis, med oräkneliga hästhagar och böljande åkrar, men också själva byggnaden.
När Mathias och Hanna tog över smedjan var den i stort behov av renovering. Det som fångade deras uppmärksamhet, och kanske mer än något annat fick dem att inse potentialen, var den vackra fasaden av gult handslaget tegel. Den gamla känslan skulle bevaras, men portar och fönster behövde bytas ut. För att få inspiration och råd åkte de till Qvesarums byggnadsvård.
– Det kändes naturligt. Dels för att de har så vackra produkter, men också för att de har en enorm erfarenhet av renovering av gamla byggnader som de gärna delar med sig av
Stannar och frågar
Genom hela renoveringen har Mathias och Hanna haft en löpande dialog med Qvesarums experter. Tillsammans har man skissat på lösningar samt diskuterat allt från val av material till i vilken ordning saker och ting bör göras.
– Vissa gånger har de sagt åt oss att skynda på, andra gånger har de bromsat oss för att vi inte ska göra något som vi kommer att ångra.
Där den gamla logporten satt tidigare, sitter idag ett stort spröjsat fönster- och dörrparti i teak. De välvda teakfönstren med vackra spröjs sitter på samma plats som de ursprungliga fönstren.
Hanna berättar att det titt som tätt händer att folk stannar till utanför och undrar var de vackra dörrarna och fönstren kommer ifrån.
Qvesarum har även bidragit till delar av inredningen. Mot en vägg står ett stort skåp med glasdörrar som kommer att fungera som avec-skåp. På väggarna sitter gjutjärnsventiler och på borden står rustika smidesljusstakar.
Mathias och Hanna är mycket nöjda med sina val.
– Vi pratade självklart med andra leverantörer också, men vi hittade ingen som kunde matcha Qvesarum, varken när det gäller kvalitet eller pris.